top of page

Fonksiyonel Yaşam Tarzı: Hayatın Kendisi

Lean Eats, besinlerin sağlık ve lezzete dönüşümü


Merhaba. Ben Duygu.

Lisan eğitimimi Yeditepe Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği üzerine tamamladıktan sonra kuruluş aşamasında olan işimiz ile 2019 yılında ilk çalışma deneyimlerimi kazanmaya başladım. İşimizi temelinden öğrenebilmek için inşaat aşamasından diğer teknik detaylara

kadar iş akışlarının kurgulanması süreçlerinin içerisinde bir fiil yer alarak sistemin BÜTÜNÜNÜ irdeleyebilen ve SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ sağlayan kalite süreçlerinde çalıştım.


Dünya’da sayılı sağlık kuruluşunda uygulanan “Lean Thinking” yaklaşımı doğrultusunda tüm süreçlerimizde “Lean Hospital” yani “Yalın Hastane” iş modelini 2012 yılında kuruluşumuzda uygulamaya aldık. Tüm iş süreçlerimizi bu yaklaşım doğrultusunda geliştirip SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ sağlayabilmek ve ülkemizde ki diğer sağlık kuruluşlarını bu yaklaşımdan haberdar edebilmek adına ülkemizde “Yalın Hastane” uygulamalarını sahada ilk gerçekleştiren kuruluş olduk.


Bu süreç içerisinde Sağlık İşletmeleri Yöneticiliği ve Kaizen Eğitmen & Danışman sertifikalarına sahip olmakla beraber Yalın Yönetim Eğitimi aldım ve sektöründe ülkemizde ki ilk model olan “Yalın Sağlık Enstitümüz” kapsamında talep eden sağlık kuruluşlarına bu eğitimleri verdik.


Yeni Nefesler


Çalışma hayatım bu şekilde ilerlerken aile hayatımda da yeni değişimler oluyor ve ailemiz büyüyordu. Bir evlat yetiştirmenin öneminin farkında olarak çocuklarımın ve ailemin yaşam tarzı standartlarının oluşturulmasında ki rolümü daha da iyi anlamaya başlamıştım.


İlk çocuğumun doğmasıyla hayatın BESLENME ile başladığını deneyimledim.

Beslenmenin hayatımızda ki önemini önce kendimi anlamak için araştırdım, denedim. Elbette kolayca aşamadığım noktalarda oldu. Aileme, sevdikler


ime anlatmaya ve göstermeye çalıştım. Bu süreçte yaptıklarımın doğru olduğunu destekleyenler kadar beslenmenin önemini abarttığımı düşünenler de çok oldu. Bir çoğunda doğru olanı yaptığımı ve vücut bütünlüğümü (ruh-beden-zihin) bozmadan yaptığımı biliyordum. Ama bunu anlatmak pekte kolay değildi, bunu farkettim.


Bir şeyi bilmek, ona sonsuz inanmak karşınızda ki insanın da kayıtsız buna inanacağı anlamına gelmediği için bu konu üzerinde bilimsel verilere ulaşabileceğim güvenilir kaynaklar aradım. Araştırmalarım neticesinde yıllardır uğraşı içerisinde olduğum “Yalın Yaklaşım” kavramının insan sağlığını bütünsel olarak değerlendiren “Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı” ile neredeyse birebir örtüştüğünü gördüm. Bu benzerliği ilk farkettiğim anı halen hatırlarım.. Benim için hayat amacımın (İkigai) şekil bulmaya başladığı bir andı.


Fonksiyonel Tıp Yaklaşımı, "Lean Thinking" yaklaşımının insanın yaşam tarzında şekil bulmuş halidir.


Yeni Bilgiler


Bu farkındalıkla birlikte bu uğraşımı bilimsel kaynaklara ve eğitimlere dayandırmam gerektiğini düşündüğüm için FTA dan Fonksiyonel Tıp Eğitimi ve Fonksiyonel Wellness Koçluğu (ICF onaylı) Eğitimi aldım.


Fonksiyonel Tıp yaklaşımını ülkemizde ki öncü hocalarının eğitimlerine katılarak, Dünya da öncü doktorların kitaplarını okuyarak bilgilerimi çoğaltmaya devam ettim. Bitmeyecek bir bilgi yolculuğu içerisinde olduğumun farkında olarak ulusal/uluslararası eğitimlere katılmaya devam ediyorum.

Çünkü hayat beslenme ile başlar.

Çalışma hayatımda elde ettiğim deneyimimle başta beslenme olmak üzere iyi yaşam tarzı alışkanlıklarına olan ilgimin buluştuğu hikayemi sizlerle paylaşmanın heyecanıyla buradayım.


Sağlıklı ve sağlıkla yaş alabilmek için ihtiyacımız olanlar bu yaşam tarzında; Beslenme, Uyku, Egzersiz, Stres Yönetimi ve Sosyal İlişkilerimiz.

Siz de kendi deneyimlerimizi ve heyecanlarınızı benimle paylaşabilirsiniz. Yorum yaz.

11 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page